Фірмовий інтернет-магазин ТМ NIVONA
Київ, просп. Оболонський, 21-Б (ТРЦ 'Дрімтаун')
Режим роботи магазину:
ПН - ПТ: з 9:00 до 18:00

Найпопулярніші види кави

Категорії

Слова «еспресо», «капучино» або «латте» знайомі всім. Тим часом назви типу «романо» або «макіато» у більшості людей викличуть лише подив. Тому давайте розберемося в найпопулярніших видах італійської кави та її незвичайних різновидах. Навіть якщо ви вже визначилися з коханою кавою і не плануєте пробувати інші види, хоча б знати їх назви не зашкодить. Більшість із них, на радість собі та гостям, можна приготувати у звичайній кавоварці. І не виключено, що завдяки нашій статті ви відкриєте безліч нових функцій та можливостей вашої кавомашини. Здебільшого перераховані нижче напої заварюються на основі класичного італійського еспресо. Втім, ми вирішили не обмежуватися Італією і додали до списку кілька видів кави, характерних для інших країн. Вибирайте собі до смаку.

Еспресо

Раніше, коли мистецтво заварювання кави тільки зароджувалося в країнах Європи, смак та ефект еспресо сильно варіювався. Але сьогодні ми знаємо про еспресо абсолютно все. Ймовірно, це найпопулярніший і добре знайомий читачеві вид італійської кави. Три-чотири ковтки не лише дарують ні з чим не порівнянний смак, а й дають потужний приплив енергії. Кращий італійський еспресо готується зі свіжомелених зерен, при правильній температурі та тиску. Це дозволяє досягти щільної консистенції та густої, стійкої пінки.

Сьогодні цей класичний напій готується відповідно до стандартів World Coffee Events, організатора Світового чемпіонату баріста. Відповідно до цих стандартів, еспресо має відповідати наступним критеріям:

  • Обсяг – 30 мл (+/- 5 мл);
  • Кількість використаної кави – близько 14-20 грам;
  • Температура заварювання – від 90.5 до 96 C.

Рістретто

Більш міцний різновид еспресо. Італійська «ристретто» означає «укорочений». У контексті кави це означає, що для приготування напою використовується менше води. всього близько 15 мл. Це робить каву дуже міцною і насиченою. Крім того, процес заварювання ристретто відбувається швидше, через що в ньому міститься менше кофеїну. Однак це не заважає йому мати дуже сильний і глибокий смак та аромат. Найчастіше, чашка ристретто випивається за один-два ковтки.

Эспрессо доппио

Різновид еспресо. Слово «доппіо» означає «подвійний». Тобто це напій з подвійною кількістю води (зазвичай близько 60 мл). Подається в чашці для еспресо разом зі склянкою негазованої води.

Капучино

Назва напою відсилає до коричневим робам ченців-капуцинів, які, згідно з легендою, і винайшли цю смачну молочну каву. Капучино складається з усього двох інгредієнтів:

  • 125 мл спіненого молока. 
  • 25 мл еспресо.

Для отримання 100 мл холодного молока нагрівається парою до отримання щільної пінки. Зазвичай при цьому використовується молоко 3.2%-3.5% жирності. Саме м'яка, шовковиста пінка надає капучино таку улюблену консистенцію;

Крім техніки приготування капучино, також важливо знати італійський спосіб подачі цього напою. Зазвичай італійці подають його до сніданку, разом з чимось солодким. круассаном чи бісквітом. Через високий вміст молока, під час та після обіду капучино зазвичай не замовляють. Це робить цей вид кави невід'ємною частиною традиційного італійського сніданку. І, звичайно ж, при подачі капучино баріста завжди наносить малюнок на пінку, часто з використанням какао або гарячого шоколаду.

Макіато

На відміну від капучино, в макіато додається лише кілька крапель молока. Наливають каву в класичну, маленьку чашку еспресо, куди потім додають невелику кількість молока. Макіато має два різновиди:

  • Макіато кальдо – еспресо з теплим молоком, збитим до стану пінки (як капучино);
  • Макіато фредо – еспресо з холодним молоком без пінки.

Молоко надає макіато більш м'якого смаку та шовковистої консистенції, при цьому не позбавляючи його насиченості еспресо.

Лунго / Американо

В Італії американо більше відомий як лунго, і це найближчий місцевий аналог звичайної чорної кави. П'ється з великого кухля. З італійської «лунго» перекладається як «довгий», що говорить про велику кількість води, необхідну для приготування напою. У середньому для лунго використовується 130-170 мл води. Через це смак і аромат значно слабкіший, ніж у класичного еспресо. Однак через збільшену тривалість заварювання кофеїну в лунго міститься не менше.

Латте макіато

На італійському «латті» означає «молоко», і наявність цього слова в назві зазвичай вказує, що це молочний напій. Справді, молоко – основний інгредієнт латте Макіато. Подається він у класичній формі (тільки спінене молоко та кава), а також з різними смаковими добавками. Пропорції для приготування латте Макіато складають ¾ молока та ¼ еспресо. Напій характеризується поділом на три шари: нижній шар – гаряче молоко, середній – еспресо, а верхній – пінка. Така шарувата структура досягається завдяки тому, що молоко щільніше за каву. Тому воно опускається на дно, в той час як повітряна пінка залишається нагорі. Ще одна варіація молочної кави, яка подається у класичній чашці для капучіно. Згідно з рецептурою, подвійний еспресо розбавляється молоком та невеликою кількістю пінки. Цим флет уайт нагадує капучино, але пінка в ньому не така збита і швидше виконує роль прикраси, а не основного інгредієнта.

Мокко

Солодша і насиченіша версія латте на основі еспресо, в який додається шоколад. Залежно від переваг, напій наливається молоко, гіркий шоколад або шоколадний сироп. Насолода підкреслюється невеликою кількістю збитих вершків, що додаються зверху.

Романо

Кава з додаванням лимона. По суті, це звичайний еспресо, в який додається шматочок лимона та/або кілька крапель лимонного соку. Готується він надзвичайно просто, проте комбінація еспресо з лимоном дає дуже незвичайний та освіжаючий смак.

Фредо

«Фредо» перекладається з італійської як «холодний», що повністю відображає суть напою: це просто холодний еспресо. Готувати його можна кількома різними способами. Найпростіший – подати охолоджену каву. Як варіант, можна додати в гарячий еспресо кілька кубиків льоду або алкоголь (грапу або бренді).

Коретто

Коретто – це міцний різновид еспресо з додаванням алкоголю. В Італії найпопулярнішим вибором стане граппа. Але за бажанням у коретто можна додати коньяк, бренді чи віскі. А якщо клієнт хоче додати алкоголь самостійно, то його подають разом з кавою в окремій чарці.

Ірландська кава

 

Ця версія алкогольної кави набагато популярніша за коретто. Найпопулярніший рецепт – еспресо з додаванням гарячого віскі, коричневого цукру та збитих вершків. Це надає напою шаруватість, а подають його в пивному келиху. венеціанські придумали спеціально для ласунів. Для його приготування класичний еспресо готується особливим методом, а потім прикрашається збитими вершками.

Фраппе

як завершення, поговоримо про грецьку каву фрапе. У спекотному середземноморському кліматі цей напій приносить прохолоду та енергію протягом усього дня. Для приготування фрапе стандартний еспресо вариться, а потім охолоджується. Після охолодження кава перемішується до утворення пінки. Напій переливають у високий келих і додають кубики льоду. Усього існує чотири різновиди фраппе:

    • Скето – без цукру;
    • Метріо – злегка підсолоджений;
    • Гліко – дуже солодкий;
    • Ме Гала – фраппе з молоком.
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*