Цукор у каві: краще відмовитися чи безтурботно насолоджуватися?
Випити чашку кави з цукром – це повсякденний ритуал для багатьох шанувальників запашного напою. Але хіба солодка кава не шкідлива для здоров'я?
Зараз через тенденцію до здорового харчування цукор не такий популярний. Багато шанувальників солодкої кави тепер двічі думають, перш ніж підсолодити напій. Ми пояснимо вам, що таке цукор, чому його так люблять додавати в каву, чи справді солодка кава шкідлива, і чим можна замінити білий цукровий пісок.
1. Що таке цукор?
Коли ми чуємо слово «цукор», то зазвичай думаємо про білий цукор, який подають до філіжанки кави в кожному кафе. Цей звичайний столовий цукор виробляють із цукрової тростини або цукрових буряків. Говорячи мовою хімії, це так званий складний цукор (дисахарид), який у свою чергу складається з простих цукрів (моносахаридів), виноградного цукру (декстрози) та фруктового цукру (фруктози). Крім білого цукру існує ще багато інших видів цукрів, таких як мед або патока, які відрізняються між собою тільки кількісним співвідношенням простих цукрів.
Цукор є вуглеводом і, отже, одним з найважливіших джерел енергії для організму. Насправді всі вуглеводи зрештою складаються з різних видів цукрів. Таким чином це не тільки смакове джерело задоволення, а й харчовий продукт.
2. Чому в каву люблять додавати цукор?
Любов до солодкої кави має дві причини: еволюційну та історичну.
У давнину солодкий смак був важливим для виживання наших предків. Він вказував на те, що виявлена їжа їстівна містить вуглеводи і, отже, багато калорій. І те, й інше мало найважливіше значення при мізерних харчових ресурсах кам'яного віку. Гіркий смак, навпаки, свідчив про те, що рослина отруйна. Щось кисле на смак оцінювалося як незріле чи зіпсоване. Крім того, ми з самого народження вбираємо пристрасть до солодкого разом із нудотним смаком грудного молока.
Інша причина криється в історії кави. У той період, коли напій став популярним у Німеччині, він часто мав гіркий смак. Це було пов'язано з поганою якістю зерен та способом їх обсмажування. Подібні до кави напої та сурогати, які були поширені у військовий та повоєнний час, такі як ячмінна кава або цикорій, також у чистому вигляді гіркі на смак.
Через це у нас сформувалося переконання, що натуральна кава гірка, а щоб зробити його їстівним, потрібно додати цукор. Для кави, яка продається в супермаркетах і виробляється шляхом обсмажування у промислових масштабах, це справедливо і на сьогоднішній день. Проте в даний час існує безліч індивідуальних жаровень, у тому числі і наша, де звертають особливу увагу на якість кавових зерен і використовують дбайливі технології обсмажування.
3. Кава з цукром – шкідливо для здоров'я чи ні?
Відповідь на це запитання: і так, і ні.
Так, шкідлива, тому що ми живемо в суспільстві достатку і щодня споживаємо надто багато цукру. Раніше він вважався предметом розкоші, який могли собі дозволити мало хто. Але в наші дні цукор зустрічається всюди, навіть у продуктах харчування, в яких його, здавалося б, не повинно бути, наприклад, у ковбасі чи консервованих овочах. Це призвело до того, що протягом останніх 30 років річний обсяг продажу цукру на душу населення в Німеччині складає 35 кілограмів. На 365 днів на кожну людину має бути 18,25 кілограма. Знаючи це, ми могли б більш свідомо ставиться до покупок і перевіряти всі продукти на вміст цукру, перш ніж вони потраплять у наш візок. Але найпростіший спосіб зменшити споживання цукру – це, звичайно, не додавати його в їжу та напої, у тому числі і в каву.
З іншого боку, солодка кава – безпечний для здоров'я препарат, тому що цукор сам по собі не шкідливий при помірному вживанні. Крім того, данські вчені провели тривале дослідження за участю 5000 чоловіків і виявили, що ті з них, хто пив каву з цукром, мали менше проблем із надмірною вагою. Імовірно, ризик набрати зайві кілограми знижується на 40%, якщо випивати п'ять-шість чашок підсолодженої кави. Дослідники пояснили цей дивовижний результат тим, що, можливо, комбінація кофеїну та цукру зменшує апетит та стимулює обмін речовин.
4 Висновок: тренуйте свою чутливість до солодкого!
Кава з цукром – це не шкідливо, і корисно. Але для мене, як для власника кавової жаровні, це завжди буде невеликою скалкою в серці. Цукор може виправити помилки, допущені при обсмажуванні зерен, і для низькоякісної кави він незамінний. Тільки ті, хто п'ють чорну каву, можуть розрізнити індивідуальні нюанси. Людям, які люблять солодку їжу, буде важко оцінити природну насолоду кави.
Тому порада буде такою: тренуйте свою чутливість до солодкого. Поступово зменшуйте кількість споживаного цукру. Ви будете здивовані тим, що багато продуктів солодкі власними силами, хоча раніше ви цього не помічали. Чутливість до солодкого не тільки дозволить насолоджуватися натуральним смаком кави, але й принесе користь організму в цілому.